Parasieten bij Koi

Parasieten kunnen de gezondheid van de koi ernstig bedreigen

Inzicht

We geven je inzicht in enkele van de meest voorkomende parasieten

Koi karpers zijn geliefde en waardevolle vissen die kwetsbaar zijn voor verschillende parasieten. Deze parasieten kunnen de gezondheid van de koi ernstig bedreigen, dus het is belangrijk om snel en effectief in te grijpen. Op deze website van Fish Pharma geven we je inzicht in enkele van de meest voorkomende parasieten bij koi en hoe je deze effectief kunt behandelen met onze producten.

Symptonen

Algemene Symptomen van Parasitaire Infecties

Parasitaire infecties bij koi kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Verhoogde slijmproductie

Gerafelde of gescheurde vinnen

Verminderde eetlust

Roodheid en irritatie van de huid

Ademhalingsproblemen

Springen of flitsen

Schuren tegen objecten in de vijver

Omdat de symptomen van verschillende parasieten vaak op elkaar lijken, is het belangrijk om een nauwkeurige diagnose te stellen. Dit kan het beste worden gedaan door een afstrijkje van de huid of kieuwen te (laten) maken en dit onder de microscoop te bekijken. Op deze manier kan je precies bepalen om welke parasiet het gaat en een gerichte behandeling starten met het juiste middel.

 
Platwormen

Huid- en Kieuwwormen (Gyrodactylus en Dactylogyrus)

Huid- en kieuwwormen zijn platwormen die de huid en kieuwen van koi aantasten. Gyrodactylus-wormen zijn levendbarend en bevinden zich vaak op de huid, terwijl Dactylogyrus-wormen eieren leggen en zich voornamelijk op de kieuwen bevinden. Beide soorten kunnen ernstige schade veroorzaken door hun haken in het weefsel te boren, wat leidt tot irritatie van de huid en ademhalingsproblemen.

Behandeling:

Begin met Fish Pharma Triclam. Dit middel is in de meeste gevallen effectief tegen huid- en kieuwwormen. Omdat kieuwwormen eieren leggen, dient de behandeling bij kieuwwormen na 6 dagen herhaald te worden.

Bij resistentie tegen Triclam, gebruik Fish Pharma Triclam Plus voor een krachtigere aanpak.


Sluipmoordenaar

Costia (Ichthyobodo necatrix)

Costia is een zeer kleine parasiet welke zelfs onder de microscoop lastig te zien is. Deze parasiet wordt ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd, omdat costia door zijn agressieve aard en snelle vermenigvuldiging ineens voor grote problemen kan zorgen.

Behandeling:

De voorkeursbehandeling is Fish Pharma Formalin. Dit product is zeer effectief tegen Costia.

Alternatieve behandelingen zijn Fish Pharma FMC of Fish Pharma GTC, die ook doeltreffend zijn tegen deze parasiet.

 
de UFO

Trichodina (ciliate parasiet)

Trichodina is een ciliate parasiet die zich vasthecht aan de huid, vinnen en kieuwen van koi. Deze parasiet heeft een karakteristieke ronde vorm en veroorzaakt schade door zijn draaiende bewegingen. Door zijn karakteristieke ronde ‘ufo’ vorm is deze parasiet onder de microscoop vrij gemakkelijk te herkennen.

Behandeling:

Behandel met Fish Pharma Calin. Na de behandeling moet dit middel geneutraliseerd worden met Fish Pharma NPC.

Een alternatief is Fish Pharma GTC, wat ook effectief is tegen Trichodina.

 
veel voorkomend

Witte Stip (Ichthyophthirius multifiliis)

Witte stip is een veelvoorkomende parasiet die zich manifesteert als kleine witte puntjes op de huid en vinnen van koi. Deze parasiet doorloopt verschillende levensstadia, waarbij de volwassen parasieten zich vasthechten aan de vis, terwijl de jongere stadia vrij in het water leven. Witte stip kan snel uit de hand lopen, vooral in vijvers met temperatuurschommelingen. Witte stip is met het blote oog ter herkennen; je ziet witte stippen ter grootte van een speldenknop. 

Behandeling:

Gebruik Fish Pharma FMC of Fish Pharma GTC om witte stip effectief te bestrijden.

 
veel voorkomend

Chilodonella (Ichthyophthirius multifiliis)

Chilodonella is een ciliate parasiet die zowel de huid als de kieuwen van koi aantast. Deze parasiet kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en verzwakking van de vis. 

Behandeling:

  • Gebruik Fish Pharma FMC of Fish Pharma GTC om witte stip effectief te bestrijden.
Voorkomen is beter dan genezen

Preventie en onderhoud

Het voorkomen van parasitaire infecties is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om je koi gezond te houden:

Houd de waterkwaliteit in de vijver optimaal.

Vermijd overbevolking.

Plaats nieuwe vissen eerst in quarantaine voordat ze in de vijver worden geplaatst.

Voer een regelmatige inspectie van je vissen uit om vroegtijdige tekenen van parasieten te herkennen.

Bij Fish Pharma staan we klaar om je te helpen bij het gezond houden van je koi. Onze producten zijn zorgvuldig samengesteld om de meest voorkomende parasieten effectief te bestrijden. Zorg goed voor je koi en geniet van hun schoonheid en gezondheid.

 
Aanbieding!

Starters pakket

€177,50

Geen producten in de winkelwagen.